Dagens blogg er skrevet av Julie Kildahl som her deler sine tanker om selvfølelse og hva vi kan gjøre for øke den. Julie har sin egen blogg www.lysthode.no.

Julie blogg 1

Jeg overhørte en samtale på Elixia her for leden, mellom to kvinner i 30 årene.
De stod foran speilet og sminket seg mens de snakket om en kollega: ”Så du Maria i dag? Det skjørtet var så kort. Herregud, hva er det hun prøver på? Også den dialekten da, hun høres mindre smart ut!” Senere kom det fram at Maria hadde blitt forfremmet til avdelingsleder samme dag.

Det er forskjell på selvfølelse og selvtillit. Den førstnevnte er selve grunnmuren for oss mennesker. Selvtillit derimot er kontekstuelt og basert på tidligere erfaringer. Noen har god selvtillit på fotballbanen, andre når de drar på byen. Men det betyr ikke at de innerst inne liker seg selv eller føler de er gode nok.

Da jeg hørte samtalen på Elixia konkluderte jeg med at de måtte ha en dårlig dag.
Det har vi alle til tider. Dager hvor man føler seg liten og sårbar. Jeg hadde en sånn dag her for leden, hvor jeg så på tv og kommenterte hvor stygg kjolen til en tv-kjendis var. Og at programlederen hadde lagt på seg. Jeg merket til og med at det hjalp litt på humøret. ”Jøss, godt å se at hun også kan legge på seg, sa jeg.” Ikke et av mine stolteste øyeblikk. Jeg følte meg rett og slett så stusselig og prøvde å holde hodet over vannet ved å snakke nedlatende om andre. Det ble bare verre da jeg skjønte hvor kjip jeg var som til og med måtte snakke stygt om andre for å føle meg bra. Dagen uten selvtillit.

Heldigvis er jeg en jente med en god selvfølelse i bunn. En trygg grunnmur. Selv på en dårlig dag vet jeg at jeg er like mye verdt som alle andre. Verken mer eller mindre. Like mye som popstjerna på tv, og like mye som naboen som tjener en million i uka. Jeg har dager med lav selvtillit og hvor usikkerheten biter, men innerst inne vet jeg at jeg er en kul dame. Det er selvfølelsen som snakker. Den innerste stemmen som sier; ja ja, du mistet jobben, du er ikke god i fotball, du kan ikke synge, men du er jaggu en bra dame uansett!

Jeg tror dårlig selvfølelse er en av de største hindrene for å være rause. Det gjør at vi til tider kan bruke hersketeknikker, baksnakke og ikke unne andre mennesker å lykkes. Det kan være vi kompenserer vår egen dårlige selvfølelse ved å rakke ned på de rundt oss. Usikre ledere kan hakke på sine medarbeidere for å føle kontroll. Kanskje er de så utrygge at de prøver å bryte ned sine medarbeidere slik at de kan føle at de har makt over noen?

Hvis jeg opplever hersketeknikker prøver jeg å tenke at det ikke handler om meg. Det er viktig å ikke ta det personlig og man trenger virkelig ikke å finne seg i det.

På en annen side tror jeg en av årsakene til at vi har behov for å rakke ned på andre handler om at det ikke er rom for å være sårbar. Jeg foreslår derfor å prøve å ta bort tabuer rundt selvfølelse. Gjennom rosablogger, Facebook og andre sosiale medier poster vi bilder av perfekte muffins, mens vi skriver hvor langt vi har løpt og hvor mange gensere vi har strikket. Sosiale medier kan være et kjempefint sted for å vise andre hva vi er stolt av. Det liker jeg. Det jeg derimot synes er skummelt er hvordan disse innleggene ofte viser en retusjert virkelighet. Det gir meg et inntrykk av at mennesker som fremstilles som suksessfulle og vellykkede i vårt samfunn, alltid har god selvfølelse, god selvtillit og aldri har en dårlig dag. De lykkes i alt. Det er lite rom for å være sårbar og vise at vi ikke alltid har troen på oss selv.
Etter å ha lest blader og blogger har jeg ofte sittet igjen med en følelse av å være mislykket. Jeg lager ikke så fine muffins. Og jeg klarer ikke å løpe en mil før frokost. Jeg kan oppleve en maktesløshet og føle meg rett og slett dårlig.

Jeg tror det derfor er viktig at vi snakker mer åpent om det.
Det skal ikke være tabu å ikke være glad i seg selv eller følelsen av å ikke strekke til. Jeg tror dette er helt vanlige følelser alle mennesker kan kjenne på, mer eller mindre. Men hvis vi ikke snakker om det, er det lett å prøve og kamuflere usikkerhet og sårbarhet, som igjen kan komme til uttrykk gjennom å være lite raus mot andre. Det er lov å være usikker, men det blir så mye lettere å forholde seg til det hvis det kommuniseres eksplisitt. Da blir det kanskje mindre av stygge gloser om kolleger på Elixia.

Under har jeg en liste på 7 ting som jeg gjør for å jobbe med min selvfølelse. Kanskje det kan være til inspirasjon for andre også.

 

7 tips til å øke selvfølelsen

 

1. Å kjenne lusa på gangen

Mitt viktigste tips er å lære seg å gjenkjenne hva som skjer når man føler man har dårlig selvtillit eller selvfølelse. Det kan være nyttig å spørre seg selv: ”Hvorfor har jeg hele tiden har behov for å rakke ned på andre? Hva gir det meg ved at jeg snakker stygt og er arrogant? Er de menneskene jeg kritiserer virkelig så teite, eller handler det heller om at jeg ikke føler meg god nok, eller er misunnelig?”

Det er et viktig ”turning-point” og helt avgjørende for å kunne endre sin egen selvfølelse.

2. Still spørsmål

Et annet tips er å øve på å stille spørsmål i situasjoner hvor man er usikker.

Når man har en dårlig dag eller er veldig sårbar er det lett å tolke alle kommentarer negativt. Man leter mellom linjene, overanalysere og kan gå til angrep for å forsvare seg selv. Man antar og gjetter hva som ligger bak kommentaren, istedenfor å stille spørsmål som “hva mente du egentlig med den kommentaren?” eller “nå oppfatter jeg din kommentar som et angrep eller fornærmelse.”

Vi mennesker VET aldri hva andre mennesker tenker og hva intensjonen bak det de sier er, så det er viktig å få den andre parten til å forklare seg hvis man er usikker.

3. Tør å være sårbar

Jeg øver meg på å vise at jeg er usikker og sårbar. Når jeg føler meg liten og ubetydelig prøver jeg å fortelle de rundt meg at jeg har en dårlig dag. Det gjør meg sårbar og naken. Men det er også en tillitserklæring til menneskene rundt meg, og jeg har aldri opplevd at noen går til angrep eller er kjipe i en slik situasjon.

Det er litt som å spørre en fremmed på en café om han kan passe på vesken din mens du er på do. Jeg har aldri opplevd at noen har stjålet noe som helst. Gir du tillit, får du tillit.

4. ”Gullboka”

Når jeg føler meg liten og sårbar, tar jeg alltid en samtale med meg selv. Gjerne etter at jeg har grått litt og er ferdig med å synes synd på meg selv. Samtalen går ut på å anerkjenne hvor flink jeg faktisk er i mange ting, og hvor mye jeg har oppnådd den siste tiden. Jeg har faktisk en liten bok hvor jeg skriver ned komplimenter jeg har fått og ting jeg har gjort som jeg er stolt av. En liten bok av ”gull” som kan tas frem på regnværsdager. Eller andre dager. Vi mennesker glemmer skryt fort, men har en elefanthukommelse når det kommer til kritikk. Vi husker når vi driter oss ut, men glemmer suksess.

5. Skryt av deg selv – skryt av andre

Vi mennesker kan ofte være veldig opptatt av hva andre synes om oss, og er sjeldent fornøyd. At noen synes jeg er bråkete, sier mye dumt og kan være selvopptatt, har jeg sluttet å bry meg så mye om. Selvfølgelig betyr det noe hva mine nærmeste mener, men når alt kommer til alt er det viktigste at jeg kan leve med det. Jeg kan også bli skikkelig lei av meg selv til tider, men må faktisk leve med meg selv 24 timer i døgnet. Da er det greit å lære seg å klappe seg selv på skulderen og si ”ja ja, så var du ikke akkurat i det mest sjarmerende hjørnet ditt i dag, men jeg liker deg for det.” Hvis du ikke liker deg selv når ingen andre gjør det – ja da blir du ensom gitt. Det er lett å være raus og glad i seg selv når man mestrer mye og får mye skryt, utfordringen er å være kompis med seg selv når man er kranglete, misunnelig og kjip mot andre. Man behøver ikke å like det man har gjort, men det handler om å akseptere seg selv, selv når man gjør dustete ting.

6. Velg riktige venner

Jeg tror også nøkkelen til lage seg et godt selvbilde ligger i å velge venner som gjør deg bra. Mennesker som du slapper av med, stoler på og som spiller deg god. Det er mange mennesker jeg ikke velger å være sammen med lenger, rett og slett fordi jeg ikke føler jeg kan vise de sidene som jeg liker best. Også må jeg være med mennesker hvor jeg ler mye. Folk som tør å by på seg og har selvironi, da koser jeg meg.

7. Gjør ting du ikke kan

Mitt nyttårsforsett er å prøve ting jeg ikke kan. Det kan være aktiviteter jeg ikke har prøvd før eller noe jeg ikke er så god i. Jeg har derfor begynt å danse hip hop, tar sangtimer, har byttet snowboard med ski og lært meg Indesign.

Det å prøve nye ting kan være veldig skummelt og det er ikke alle som synes det er gøy å gjøre ting man ikke mestrer. Men du kan få en stor gevinst hvis du tør. Du har ingen erfaring, så det er lov å være dårlig. Det er lov å klistre en stor L i panna (L = Learning, ikke Looser…) og prøve nye ting. Du har et handicap ved at du er ny, og du kan bare bli bedre. I tillegg er det veldig gøy å lære seg noe nytt! Det er en god øvelse på å styrke selvfølelsen. Jeg skal love deg selvtilliten min er rimelig dårlig når jeg står foran sanglæreren min og synger ”The Rose” av full hals. Men det er da selvfølelsen min grynter og sier ”Du er jaggu tøff som tør å synge så surt – godt du ikke har meldt deg på Idol”.

 

Julie Kildahl

Var disse tipsene nyttig for deg? Hva gjør du når selvfølelsen er i bunn?