Eksen omtaler meg med forakt

Spørsmål til Line

Hvordan forholde seg til en eks som kun omtaler meg med forakt overfor barna våre og felles venner? Jeg har dårlig kommunikasjon med min eks. Han nektet å samarbeide da vi var gift og han nekter fremdeles etter at vi er skilt.

Svar fra Line

Dette er en klassiker. Din mann tar ikke ansvar for bruddet. Hvis han ble forlatt mot sin vilje, var det garantert noe han kunne gjort annerledes. Han legger sannsynligvis skylden for bruddet på deg. Han spiller sikkert offerrollen for alt det er verdt. Han kommer ikke videre på denne måten, og det vet du godt. Men det er hans valg, du kan ikke stoppe han.

Spørsmålet ditt er viktig, for i noen tilfeller går dette riktig galt. Hvis barna tilbringer mye tid med den hatefulle forelderen, vil de fargelegges av dette. Ettersom det er slitsomt for barn å leve i denne krigen, orker de ikke stå imellom og de velger side. Det er ikke nødvendigvis den beste forelderen de velger å være lojale mot. Noen mister sine barn på denne måten, men jeg har ikke inntrykk av at dere er der, så jeg lar temaet ligge til en annen gang. Du forebygger ved å tilbring tilstrekkelig kvalitetstid med dine barn, som jeg tror du gjør.

Hvordan forholde deg til han? Jeg vil anbefale deg å kommunisere minst mulig med din eks. Vær saklig og behold roen. Hva betyr saklig? Det betyr faktiske ting som skal skje, tid og sted for henting og bringing, hva slags utstyr de skal ha med etc. Ikke snakk om hva som er typisk deg eller typisk han – ikke snakk om noe personlig i det hele tatt. Ikke legg noen følelser i kommunikasjonen, verken positivt eller negativt. Ikke la han tirre deg. Vær saklig og behold roen. Skriftlig kommunikasjon er det beste hvis det pleier å gå galt. I ekstreme tilfeller er det nødvendig å kommunisere utelukkende via tredjepart. Hva skal til i ditt tilfelle?

Hvis han baksnakker deg til felles venner, kan du risikere å miste venner. Skal du ta opp kampen og forklare alle hva han gjør? Ikke nødvendigvis. De som tror på sladder, er det kanskje like greit å gi slipp på. De som er ekte venner, hvis man kan bruke det begrepet, vil ikke tro på det han sier uten å snakke med deg først. Hvis du merker at de har endret holdning til deg, konfronter dem med det. Si at: “Jeg får følelsen at jeg har gjort noe galt, har jeg det?” Det er bedre å sette ord på det, enn å glatte over. Tabben vi ofte gjør, er at vi er litt konfliktsky og går ikke inn i diskusjoner. De du ønsker å beholde i ditt liv, må du konfrontere og få alt på det rene med. Snakk minst mulig om din eks, bare ta fatt i det du merker er “off”. Her må du altså føle deg frem. Hvis noe føles galt, er det noe som trenger å luftes. Håndter det kort og konsist, men ikke bruk felles venner til å lufte problemer du har med din eks.

Det handler ikke om deg. Husk at vi ser ikke verden som den er, men som vi er. En person som går rundt og snakker med forakt om andre, har mye vondt inni seg. Kloke folk vet dette, du trenger ikke forsvare deg. Det handler ikke om deg, men om han. Ikke ta det personlig, altså. Bare la han snakke så mye stygt om deg han bare vil. Du vet hvem du er. Det kan være nødvendig å gjøre mye indre arbeid for å beholde den gode følelsen og bli immun mot slik “drittkasting”. Fyll på med lys og kjærlighet fra innsiden, og omgi deg med mennesker som vil deg vel.

Det er barna dine jeg er mest urolig for her, for du ønsker selvsagt å bevare en god relasjon til dem. De er også avhengig av deg. Farens attitude smitter sannsynligvis over på dem, så de blir frekkere mot deg, stemmer det? En typisk tabbe vi gjør da, er å skåne dem for mye. Vi vet jo at det ikke er deres holdning, men farens. Med det i bakhodet tillater vi for mye dårlig oppførsel. Det lærer de ikke noe av. Da er vi medvirkende til at de blir som faren sin, bortskjemte. Du må altså tørre å sette grenser for dine barn og oppdra dem, forvent at de respekterer deg og andre. Ikke sy puter under armene på dem. Barn har en tendens til å leve opp til de forventningene vi har til dem, så ikke vær redd for å ha høye forventninger. Barna vil forstå at det ikke er riktig av faren å snakke hatefullt om deg, men det kan du ikke si til dem, det må de finne ut av selv.

Kort oppsummert: Du og din eks lever i parallelle verdener, og du trenger ikke skape konsensus mellom dere. Ikke la deg affisere av hva han sier eller gjør.

Skriv gjerne tilbake til meg om du fikk svar på ditt spørsmål 🙂

Til slutt: Jeg må poengtere at dette går begge veier, både menn og kvinner er like “kapable” til å starte en hatkampanje mot sin eks etter bruddet. I ovenstående var det tilfeldigvis en mann.

Hilsen Line